Heykel

Heykel Nedir, Heykel Nasıl Yapılır?

Çeşitli maddelerden herhangi bir hayvan, insan veya eşyanın üç boyutlu olarak yapılan şekline heykel denir.

Heykel adı genellikle tam vücutlu olan yapıtlara denir. Heykellerin etrafı tamamen boş olup bir yere dayanmazlar, etraflarında dolaşılabilir. Bele kadar yarım olan insan heykellerine büst adı verilir. Heykel denince tek şekil akla gelir. Birkaç şekilden meydana gelen yapıtlara heykel grubu denir.

Heykeller madde olarak taş, mermer, maden, ağaç, alçı, çamur, balmumu, çimento vb.den yapılır. Maden hariç sert olan maddeler oyularak, tıraş edilerek, yumuşak maddeler ise  şekillendirilerek, maden heykellerde dökülerek meydana getirilir.

Heykellere vaziyetlerine göre de; ayakta duranlarına ayakta heykel, lahit kapakları üzerine yapılan heykellere de yatar heykel adı verilir.

Bir kişinin benzeri olarak yapılanlara portre heykel denir. Bunlar yalnız canlı modelden değil de resim ve fotoğraflardan ya da diğer bir heykelden bakılarak kalıp alınarak da yapılır.

Heykeltıraşlar yapacakları yapıtlarını önce balmumu ya da çamurdan üç boyutlu ya da küçük bir kabartma eskizini yaptıktan sonra istedikleri büyüklükte bir modelini hazırlarlar. Madde çamur ise, bu çamurları tutturmak için de, içine “armature” denilen tutturma demirler yerleştirilir.

Çamur kudurukça çatladığı ve hacmi değiştiği için onu daima ıslak bez ya da çuval parçaları ile sararak korumak lazımdır.

  1. AŞAMA

Üç boyutlu heykel yapabilmek için iskelet oluşturduk. Oluşturduğumuz iskeleti bir tahtanın üzerine çaktık. Kili iskeletin üzerine yerleştirdik ve ana form vermeye başladık. Tam üç boyutlu formu verinceye kadar işlemimizi yaptık.

  1. AŞAMA

Bitmiş olan heykelimizi kalıba almaya başladık. Bu işlemde heykelimizi kille parçalara ayırdık. Rahat kalıp alabilmek için ilk önce alt kısımdan başlayarak alçı döktük, alçıyı ilk başta sulu biçimde sıçratarak, her yerini kapattık. Daha sonra alçı koyulaşınca elimizle kapatarak kalın bir tabaka oluşturduk. Çıkarırken kırılmasın diye aldığımız yerlerin arsasındaki killeri çıkardık ve ayrıştırıcı sürdük. Alçı çabuk birbirinden ayrılsın diye bu işlemlerimizi heykelin her tarafı kapanıncaya kadar yaptık.

III.  AŞAMA

Ayrıştırıcı sürdüğümüz yerlerden kalıpları çıkardık. Çıkardığımız kalıpların içlerini temizledikten sonra onları tekrar birleştirdik. Birleştirme işlemini iplik keteni alçıya batırarak kalıpların ayrım yerine sürdük ve birleştirdik. Bu birleştirdiğimiz kalıbın içine tekrar alçı döktük  ve  kurumaya bıraktık.

  1. AŞAMA

Bu son aşamamızda aletler yardımıyla alçıyı kırarak heykelimizi çıkardık ve bozulan yerlerini düzelttik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu